Pensionister skal finde nye havemænd og sneryddere

  17. maj 2017 Vollsmose Avisen

  Til juni lukker kommunens tilbud om billig rengøring, haveservice og snerydning til pensionister i Odense. Det mærker beboere i Vollsmoses tre haver, der nu skal til at finde hjælp andre steder.

  Tekst: Signe Lene Christiansen

  Det er fysisk krævende, når hækken skal klippes, eller indkørslen skal skovles fri for sne.  Og er man oppe i årene, så er det ikke altid lige til at ordne større gøremål i hus og have. Derfor har pensionister, der ikke selv har kræfterne til at udføre den slags opgaver og har lave indtægter udover pensionen, i mange år kunnet få hjælp af Odense Kommunes Pensionistservice. Men i juni måned lukker kommunen sit budgetvenlige tilbud til byens pensionister.

  Berører Vollsmoses pensionister
  Nogle af de pensionister, der bliver berørt af lukningen, bor i Tjørnehaven, Hybenhaven og Slåenhaven. I Slåenhaven har afdelingsformand Erling Bendtsen mødt flere, der er ærgerlige over, at Pensionistservice snart lukker.

  - Pengene er små for mange af pensionisterne her, så de bliver lidt ramt nu, siger Erling Bendtsen.

  Ifølge afdelingsformand i Slåenhaven, Rigmor Andersen, drejer det sig blandt andet om 25 beboere i Tjørnehaven og Slåenhaven, der fra juni ikke længere får klippet hæk og gjort rent af kommunens ansatte.

  - Dem, jeg har talt med, er ret utilfredse med, at ordningen stopper. Min egen nabo kan for eksempel ikke selv klippe hækken, så hun ved ikke, hvad hun skal gøre nu, fortæller Rigmor Andersen og peger på, at ikke alle pensionister har børn eller børnebørn i nærheden, der kan tage en tørn.

  Skal finde en ny løsning
  Byrådet besluttede i februar at lukke Pensionistservice som en del af en stor omlægning af beskæftigelsesindsatsen i Odense Kommune, fordi Pensionistservice oprindeligt blev oprettet som et aktiveringstilbud for ledige. Størstedelen af arbejdet har dog været udført af fleksjobbere – som er personer med nedsat arbejdsevne – ansat i kommunen. De opgaver, som Pensionistservice hidtil har udført, vil ikke blive løst af Odense Kommune i fremtiden, fremgår det tydeligt på kommunens hjemmeside.

  Det ærgrer Erling Bendtsen i Slåenhaven.

  - Det er lidt at lade de ældre i stikken, for vores beboere har hverken kræfterne eller økonomien til at selv at klare haven og huset. Det kan hurtigt koste kassen at betale en privat aktør, så vi skal finde en ny måde at løse opgaverne på, siger han.

  Afdelingsformanden kunne i den forbindelse godt ønske sig, at beboerne i Slåenhaven ikke brugte for meget energi på at holde øje med om naboens hæk står snorlige eller om mælkebøtterne stritter mellem fliserne.

  - Vi skal hellere bruge kræfterne på at hjælpe naboen med at luge eller give en hånd med at lægge fliser i forhaven, fortsætter Erling Bendtsen, der også vil tage emnet op i bestyrelsen.

  Bestyrelser drøfter løsninger
  Også i Tjørnehaven bifalder Rigmor Andersen tanken om at give en hånd til dem, der har brug for det – især hvis man har tiden. Hun vil også tage emnet op til næste bestyrelsesmøde.

  - Det ville være fint at diskutere, hvilke udfordringer det kan give, og hvad vi kan gøre. Måske kan der endda komme nogle gode idéer til løsninger frem, siger hun.

  Omkring 1.000 pensionister har fået lavet havearbejde hvert år, 600 fået ryddet sne, mens cirka 500 har fået gjort hovedrent gennem Pensionistservice. Som eksempel kostede det 900 kroner at få slået sin græsplæne to gange om måneden, otte måneder i træk, ifølge Fyens Stiftstidende.

  Indsend gerne artikler eller forslag til artikler på avis@vollsmose.dk senest kl. 12.00 på dagen, hvor der er deadline, som generelt altid er torsdagen før udgivelse. 

  Se i vores nyhedsarkiv