'Musikken er min skæbne'

  14. juni 2017 Vollsmose Avisen

  Jama Burhan Mohamed har aldrig kunnet se. Til gengæld har han lyttet til musik hele sit 15-årige liv og drømmer om at blive en succesfuld sanger.

  Tekst: Signe Lene Christiansen
  Foto: William Thorup Hansen, borgerfotograf

  En hvid stok med en rød markering for enden står i hjørnet i entréen i lejligheden i Fyrreparken. Her har Jama Burhan Mohamed boet alle sine 15 år. Øjnene, der har et mælkehvidt skær over pupillerne, er for det meste lukkede på den unge mand, der er født med en sygdom, der gør, at han er blind.

  - Jeg kan hverken se lys eller farver. Ingenting. Det er bare sort det hele, fortæller Jama.

  - Der er mange, der har spurgt mig, hvad jeg ville se, hvis jeg kunne. Det kan jeg ikke svare på, for jeg har jo aldrig prøvet andet end at være blind. Jeg kan ikke forestille mig andet, siger han. 

  Hører bedre end de fleste
  Derfor ser han også på det positive ved at være synshæmmet, fortæller han. Og så har han nogle gode og hjælpsomme kammerater, der respekterer ham, for den han er.

  - Jeg har aldrig brokket mig over at være blind. Heller ikke selvom nogle har opført sig grimt overfor mig, og jeg er blevet ked af det. Jeg siger til mig selv: ‘Det er sådan, du er, Jama’, siger Jama og tilføjer:

  - Så hører jeg til gengæld bedre end de fleste.

  Musik betyder alt
  Høresansen bruger han især på musik. Aaliyah, Whitney Houston, Destiny’s Child, Stevie Wonder, Ariana Grande. Jamas liste over yndlingsmusikere er lang. Men to indtager urokkeligt topplaceringen på listen: Michael Jackson og Beyoncé.

  - De er begge to geniale og virkelig dygtige. Musik betyder alt for mig og fylder rigtig meget i mit liv, siger han og karakteriserer sin musiksmag som en smule ‘old-school’ med særlig smag for storladen pop og R&B fra 90’erne og 00’erne.

  - Jeg lytter meget til produktionen af musikken. Lydeffekterne, teknikken og den slags. Og selvfølgelig også teksterne, siger han og giver et eksempel:

  - ‘Survivor’ med Destiny’s Child lytter jeg til, hvis jeg er nervøs over noget og skal have ro på nerverne.

  X Factor, nej tak
  Det er ikke kun en passion at lytte til musik for Jama. Han synger også selv. Det har han gjort, siden han var lille, fortæller han begejstret fra køkkenet og går ubesværet gennem lejligheden til sit værelse. Væggene, der ellers plejer at være prydet af Michael Jackson-plakat, er tomme, for forældrene er ved at male hele lejligheden. Det er på værelset, at han synger af sine lungers fulde kraft.

  -  Jeg elsker at synge. Det gør mig altid glad, og jeg vil rigtig gerne blive endnu bedre, fortæller Jama, der har fået sangundervisning, optrådt på spillestedet Dexter og indspillet i studiet Undergrunden på Camp U i Vollsmose.

  - Jeg drømmer om at leve af musik og arbejde med de store stjerner, siger Jama, der ikke har nogle ambitioner om at deltage i talentshows som X Factor.

  - Jeg ved godt, at det er hårdt arbejde, og at få når helt til tops i musikverdenen. Jeg håber bare, at jeg kan arbejde med musik på den ene eller anden måde, for musikken er min skæbne.


  Jamas top 5 over albums

  1. Dangerously in Love - Beyoncé

  - Jeg kan huske, at min far og jeg var i Rosengårdscentret for at købe cd’en. Sangen ’Crazy in Love’ er det fedeste nummer nogensinde. Beatet er en sampling af et gammelt 70’er-nummer, og jeg ville ønske, at det var mig, der havde fundet på det beat. Beyoncé er magisk og helt unik.

  2. HIStory: Past, Present and Future - Michael Jackson

  - Michael Jackson er jo ‘The King of Pop’ og mit største idol. Han er simpelthen genial. Han har sin helt egen lyd og et kæmpe katalog af hits. Albummet er både en opsamling af hans største hits og nye sange. Jeg har også hørt, at hans musikvideoer er rigtig fede.

  3. Over skyer, under vand - Xander

  - Xander Linnet er en dygtig artist med en speciel stemme. Der er ingen, der lyder som ham i mine ører. Hittet ‘Det burde ikke være sådan her’ har jeg lyttet rigtig meget til. Jeg er generelt meget til ballader og sange om kærlighed og break-ups.

  4. I Care 4 You - Aayliah

  - Jeg fik albummet i gave, og jeg har lyttet vildt meget til det og elsker det. Da jeg lyttede til Aaliyah første gang, tænkte jeg ‘wow’. Hun er en af de sangerinder, der vakte min interesse for R&B-musik fra 90’erne og start 00’erne. Især numrene, som Timbaland har produceret, er jeg vild med. Hans lyd er helt særlig.

  5. Purpose - Justin Bieber

  - Egentlig har jeg aldrig brudt mig særlig meget om Justin Bieber. Især ikke da han var yngre og lavede ren pop. Jeg synes faktisk, at hans tidlige musik er elendig. Men min gode ven introducerede mig for ‘Purpose’, som er hans nyeste album og meget mere R&B-agtigt. Det er musik, som min ven og jeg har sammen.

  Indsend gerne artikler eller forslag til artikler på avis@vollsmose.dk senest kl. 12.00 på dagen, hvor der er deadline, som generelt altid er torsdagen før udgivelse. 

  Se i vores nyhedsarkiv