Rundt om ramadanen

  14. juni 2017 Vollsmose Avisen

  Hvorfor faster mange muslimer i disse dage? Vollsmose Avisen giver her en kort introduktion til ramadanens regler og historie.

  Tekst: Ida Sørud og Elan Rahman, borgerjournalist

  Ramadanen er den helligste måned i den islamiske kalender og markeres af muslimer over hele verden.

  For lidt over 1.400 år siden blev koranen åbenbaret for profeten Muhammed. Det fandt efter sigende sted på den 27. dag i den niende måned, som kaldes ramadan. Lige siden har muslimer brugt den niende måned på at faste. Fasten er et af de fem grundlæggende krav, der også kendes som islams fem søjler.

  Den islamiske kalender følger månen, og derfor flytter ramadanen sig 11-12 dage hvert år. Det kan derfor ikke siges præcis, hvornår ramadan begynder. Måneden starter, når en muslim iagttager nymånen på himlen.

  Fritaget fra faste
  Fasten i ramadan-måneden er obligatorisk for alle muslimer, der er over pubertetsalderen. Det er dog en forudsætning, at man er sund og rask. Børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende og menstruerende er fritaget fra faste. Syge og rejsende skal faste lige så mange dage som andre, det skal bare ske på et andet tidspunkt. Hvis man er kronisk syg kan man, i stedet for at faste, betale fidyah, som er hjælp eller mad til en fattig.

  Fasten gælder kun i dagtimerne. Derfor er det selvfølgelig rart at vide, hvornår solen går ned. Da ramadan falder på forskellige tider af året, kan det dog være lidt svært at finde ud af. En gammel metode går ud på at holde en hvid og en sort tråd op i strakt arm, og så længe du kan se forskel på farverne, må fasten ikke brydes. I dag bruges der gerne tabeller til at lave helt præcise udregninger for både solopgang og solnedgang.

  Krop og sind renses
  Muslimer faster både fra mad, drikke, tobak og sex. Under ramadanen er det også ekstra vigtigt, at man for eksempel ikke lyver, bagtaler eller skændes. Mange muslimer går i moskéen for at recitere vers fra koranen, andre gør det derhjemme.

  Rent fysiologisk betyder fasten, at man afgifter og renser sin krop. Den spirituelle betydning af fasten er afgiftning af sindet. Fasten er både en fysisk, moralsk og åndelig disciplin.

  Ramadan handler også om næstekærlighed og taknemmelighed. Mange muslimer giver penge til gode formål i løbet af fasten, og ved ramadanens afslutning betales der zakat al-Fitr, så fattige også kan få råd til at feste i flere dage, når fejringen af eid al-Fitr - også kaldet lille eid - afslutter ramadanen.

  Fasten slutter med fest
  Når nymånen igen har vist sig, starter eid al-Fitr med den traditionelle eid-bøn: salat al-eid. Efterfølgende indtages det første måltid i dagslys, og senere på dagen følger et traditionelt festmåltid. Alle har nyt tøj på, og børnene får gaver. Man besøger familie og venner, som alle ønskes en glædelig fest; Eid Mubarak.

  Indsend gerne artikler eller forslag til artikler på avis@vollsmose.dk senest kl. 12.00 på dagen, hvor der er deadline, som generelt altid er torsdagen før udgivelse. 

  Se i vores nyhedsarkiv