Mohammad vil hjælpe andre patienter

Mohammad Al-Badri fra Bøgeparken er en del af brugerrådet hos Indvandrermedicinsk Klinik, der er et tilbud til patienter med komplicerede helbredsproblemer og anden etnisk baggrund end dansk.

Mohammad Al-Badri fra Bøgeparken følte sig endelig forstået, da han kom i behandling på Indvandrermedicinsk Klinik i Odense. Nu har han engageret sig i klinikkens brugerråd for at hjælpe andre.

Som at få en nøgle til at åbne en dør, der havde været lukket længe. Det er dét billede, der for Mohammad Al-Badri bedst beskriver følelsen af at komme op på Indvandrermedicinsk Klinik i 2013.

- Jeg fik meget forskellig medicin og var blevet henvist til mange steder. Men det hjalp ikke på mit helbred, fortæller han og forklarer, at han lider af PTSD, der er posttraumatisk stress, og OCD, der er tvangshandlinger eller -tanker.

- Min egen læge er meget dygtig og sød, men hun har ikke tid til at snakke meget længe ad gangen. På Indvandrermedicinsk Klinik er de specialiseret og har fagligheden til at forstå patienter fra lande med krig og kriser. Og så har de god tid, fortæller Mohammad Al-Badri, der flygtede fra Irak omkring årtusindskiftet og har boet i Bøgeparken med sin familie siden 2005.

Mødte forståelse på IMK
Mohammad Al-Badri har siddet i fængsel i Irak, oplevet krig, været udsat for tortur og flugten til Danmark var lang og traumatiserende. I 2013 henviste hans egen læge ham til den specialiserede klinik på Odense Universitetshospital, der har eksisteret i 10 år og er et tilbud til patienter med anden etnisk baggrund end dansk med komplicerede helbredsproblemer.

- Jeg var bange og angst, da jeg først kom op på klinikken, men jeg mødte læger og sygeplejersker, der lyttede og forstod mig, fortæller Mohammad Al-Badri, der er førtidspensionist.

LÆS OGSÅ: Gode tolke kan redde menneskeliv

På Indvandrermedicinsk Klinik samarbejder læge, sygeplejerske og socialrådgiver om patienterne, der kommer fra krigsramte lande som eksempelvis Somalia, Syrien og Irak. Mange har komplicerede, kroniske symptomer, sprogproblemer, begrænset netværk og har haft mange forløb i sundhedsvæsenet uden at få afklaring.

- Jeg følte, at jeg fik en sikkerhedssele på og kunne føle mig tryg og afslappet, da jeg kom op på klinikken. Lidt efter lidt fandt de ud af, hvor min krop havde ondt og gav mig den rigtige behandling, siger Mohammad Al-Badri.

Vil hjælpe andre
I dag har Mohammad Al-Badri det bedre. Og nøglen til at åbne den lukkede dør vil han gerne give videre til andre. Derfor sidder han i klinikkens brugerråd sammen med andre patienter, der har været eller er i forløb på Indvandremedicinsk Klinik. Sammen med personalet diskuterer de blandt andet emner som navnet på klinikken og det tolkegebyr, som i sommer blev indført.

- Jeg vil gerne hjælpe andre til at få det bedre, så jeg gør, hvad jeg kan for at fortælle om mulighederne for at få hjælp. Når jeg møder nogen, som er i samme situation, som jeg var, anbefaler jeg, at de får en henvisning til klinikken. Det er bedre end at sidde derhjemme og måske give op.

Indvandrermedicinsk Klinik er et tilbud til patienter med anden etnisk baggrund end dansk med komplicerede helbredsproblemer og/eller problemer i samarbejdet med sundhedsvæsen.

Formålet med Indvandrermedicinsk Klinik er at afbøde, forebygge og dokumentere de helbredsmæssige følger af den ulige adgang til sundhed, der opstår på grund af sprogbarrierer, traumatisering, misforståelser og forskellig sygdomsopfattelse.

Det kræver henvisning fra egen læge at modtage behandling hos Indvandrermedicinsk Klinik.

Kilde: www.ouh.dk

Seneste Artikler
Mansaf med oksekød og gurkemejeris
Før ramadanen: Picnic i det grønne
Bydelssøstre vil have flere hen til stemmeboksen
De nye planer for Vollsmose får konsekvenser for børnehusene
Rådmand: ’Vollsmoses børn skal have de bedste muligheder’