Skoleelever inviterer til skakduel

Det er vigtigt at ønske hinanden god kamp og sige tak for spillet, når der bliver dystet i skoleskak på H.C. Andersen Skolen om fredagen.   

Hver fredag træner flere af eleverne på H.C. Andersen Skolen sprog, matematik og sociale færdigheder gennem skak. I december er alle beboere inviteret til at tage kampen om kongen op.

Skakkens forskellige stormestre hænger i en lang række på væggen. Berømte skakmestre som Bobby Fischer og Magnus Carlsen kigger ned på seks indskolingselever på H.C. Andersen Skolen, som er i gang med at pakke sorte og hvide dronninger, løbere, konger og tårne ud. Fredagens første omgang skoleskak er i gang.

På et stort skakbræt placerer lærer Reinholdt Hansen to tårne på deres startpositioner og en konge i midten. Dagens lektion handler om strategien kaldet ‘De tapre tårne’.

- Nåååå, dén strategi? udbryder en dreng, så den koncentrerede stilhed bliver brudt.

- Ja, nemlig. Vi skal have tårnene til at arbejde sammen, så kongen bliver mat. Og hvad er det nu ‘mat’ betyder? spørger Reinholdt Hansen de opmærksomme elever, så samtlige hænder ryger i vejret.

- At kongen ikke kan flytte sig nogle steder, svarer en pige fra 4. klasse.

Skak skaber synergi
Hver fredag tilbyder Reinholdt Hansen og en kollega skoleskak til alle skolens klassetrin. Det er et frivilligt tilbud til eleverne, som mange vælger at bruge.

- Der kommer op til 40 elever hver gang, fortæller Reinholdt Hansen, der er uddannet skoleskaklærer gennem organisationen Dansk Skoleskak.

LÆS OGSÅ: Khan sætter skik på skak

- Skak skaber en fantastisk synergi mellem matematik, sprogtræning og socialt fællesskab. Derfor tilbyder vi det. Det er både et socialt spil, hvor man skal kommunikere med sin modstander, og så skal man også sætte ord på, hvad man gør. På den måde er det god sprogtræning, fortsætter han.

Hjælper med matematik
Forskning fra flere lande har blandt andet vist, at skoleskak styrker børn og unges læse- og sprogforståelse, koncentration, problemløsning samt kritisk og kreativ tænkning. I Danmark har en undersøgelse vist, at de elever, der fik erstattet en ugentlig matematiktime med skoleskak-konceptet, klarede sig bedre end dem, der modtog almindelig matematikundervisning.

- Skakbrættet er for eksempel et stort koordinatsystem, som de skal lære at forstå og bruge. For de ældre elever bruger jeg også flere matematiske begreber, forklarer Reinholdt Hansen og tilføjer:

- Vi kan se, at de elever, der deltager fast i skoleskak, rykker sig i matematik.

‘Man bliver klogere’
Flere skakbrætter bliver fundet frem, da skolens største elever overtager de sorte og hvide brikker. Bordene bliver langsomt fyldt op af par, der stiller an til et slag om hinandens konger.

Ved et af bordene gør Iqra og Nasteho fra 6.B klar til at spille.

- Jeg kommer for at lære skak, for jeg har hørt, at man bliver klog af det. Det kan jeg også godt mærke lidt. Og så er det sjovt at sætte andre skakmat, fortæller Nasteho.

- Vi har også lært om respekt, fællesskab og om ikke at være bange for at spille mod dem, der er lidt ældre. Når jeg kommer her, så tænker jeg ikke, at det er lektier, selvom det er skole, siger Iqra. 

Inviterer beboere til skak
Ifølge Reinholdt Hansen kommer der mange elever, der er rigtig glade for det oldgamle brætspil. Netop den glæde vil skolen gerne dele med resten af Vollsmose. Derfor inviterer de alle beboere til skak og hygge den 16. december. Her kan alle komme og få et slag skak og en kop kaffe.

- Skak er bare en rigtig god måde at mødes på, lyder det skoleskaklæren.

Kom til skak
Søndag den 16. december kl. 10.00 - 15.00 er alle beboere i Vollsmose inviteret til skak, hygge og kaffe/vand på Store Torv på H.C. Andersen Skolen.

Seneste Artikler
Mansaf med oksekød og gurkemejeris
Før ramadanen: Picnic i det grønne
Bydelssøstre vil have flere hen til stemmeboksen
De nye planer for Vollsmose får konsekvenser for børnehusene
Rådmand: ’Vollsmoses børn skal have de bedste muligheder’