Nye studerende flytter ind i Diamanten

Den tidligere fritidsklub Diamanten over for Lærkeparken er blevet indrettet med to sovesale. Her er der plads til op mod 65 nye studerende.

En gruppe nye studerende er flyttet ind i den tidligere institution Diamanten. Her bor de på sovesale, indtil de finder en bolig i Odense. Vollsmose Avisen besøgte de studerende i deres midlertidige hjem.

Lugten af cigaretter, der lige er blevet tændt, fylder næseborene, og lyden af unge, der taler sammen, bliver højere og højere, når man nærmer sig den karakteristiske spidse bygning med hestestalden, der engang var institutionen Diamanten. De lave håndvaske på toiletterne vidner om, at huset tidligere rummede en masse børn. Nu holder der toilet- og badvogne foran den blå bygning. Siden den 1. september er lokalerne blevet indtaget af unge fra hele landet, der netop er startet på forskellige studier i Odense.

Som en del af kommunens såkaldte ’tag over hovedet garanti’ er op mod 65 nye studerende blevet midlertidigt indlogeret i Diamanten. Her kan de bo for 2.000 kroner om måneden, indtil de finder en permanent bolig i deres nye hjemby.

’Vi er meget sociale’
Forskellige sprog fylder huset, og duften af kogte grøntsager og kylling svæver rundt i køkkenet, hvor en ung mand er ved at tilberede aftensmad. Han hedder Grigor Spalj og er flyttet fra Kroatien for at studere matematik på Syddansk Universitet.

- Det er godt her, og folk er rigtig søde. Vi er meget sociale og spiller spil og snakker. Det er dejligt, at vi er garanteret et sted at sove, og så betyder det også, at jeg ikke er helt alene, fortæller Grigor Spalj.

LÆS OGSÅ: Unge fra hele verden bor i Birkeparken

I det store opholdsrum ved køkkenet sidder der større og mindre grupper af unge rundt om borde. Et sted spiller to fyre kort, og i en større gruppe går snakken om weekendens forskellige fester. Der bliver hilst og krammet, når hoveddøren åbner, og nogen kommer hjem.

Flinke beboere i Mosen
En af Diamantens nyeste beboere er Niels-Kristian Paulsen fra Næstved, der kun har sovet en enkelt nat i sin køje. Han har allerede fået tilbudt en bolig i Odense per 1. oktober, men er glad for, at han har et sted at sove indtil da.

- Det er fedt, at kommunen har den garanti, for jeg har før prøvet at pendle, og det er noget af det værste, jeg ved. Man er i forvejen helt bombet, når man lige er startet i skole, så det er fedt ikke at skulle bruge en masse tid i et tog, siger han.

En lang trappe fører fra opholdsrummet op til husets første sal, hvor et lille brunt rum er indrettet med borde og stole, så de nye studerende også kan få arbejdet lidt ind i mellem de mange sociale arrangementer, der følger med studiestarten. Niels-Kristian Paulsen har klappet computeren op for at kigge på ’nogle skoleting’. Selvom han endnu ikke har boet i Vollsmose mere end et døgn, så har han et fint indtryk af bydelen.

- Man hører jo alt muligt om Vollsmose, men det er bare fordomme. Folk har været rare og skide flinke, når jeg for eksempel har spurgt om vej til bussen og den slags, siger han.

Ligner en lejrskole
På førstesalen ligger også sovesalene. Her er sko parkeret udenfor værelserne og viser tegn på, hvor mændene og kvinderne bor. På drengenes sovesal står ensartede køjesenge parkeret en efter en på begge sider med forskellige dyner og puder. På loftet hænger der håndklæder i alle regnbuens farver og med forskellige mønstre, og flyttekasser og kufferter fylder på gulvet. Hos pigerne hænger der en duft af parfume i luften, og de ni køjesenge er fyldt med små makeuptasker og farverigt tøj. Fra altanen i enden af rummet er der udsigt over fodboldbanerne. I en af overkøjerne er en nytilkommen studerende ved at pakke ud, og i en af underkøjerne ligger Simone Budolfsen under dynen og slapper af. Hun er kommet til Vollsmose fra Haderslev for halvanden uge siden for at studere statskundskab.

LÆS OGSÅ: Fra spøgelseshus til studenterhybel

- Da jeg så bygningen, tænkte jeg først, at det lignede en lejrskole, og køkkenet er også lidt slidt og gammelt. Men sovesalene er rigtig fine, og alle snakker med alle. Vi har husholdningsmøder for at holde styr på rengøringen, og der er blevet oprettet en Facebookgruppe, hvor folk tager initiativer til forskellige sociale ting, fortæller Simone Budolfsen.

- Man møder nye mennesker hver dag og kan være social hele tiden, så for mig er det vigtigt også at tage nogle pauser indimellem, fortsætter hun og fortæller, at hun godt kunne forestille sig at blive boende i Vollsmose.

- Men jeg vil allerhelst bo lidt tættere på uni, slutter hun.

’Tag over hovedet garanti’
I 2002 traf Odense Byråd beslutning om at tilbyde unge studerende en midlertidig bolig i det tilfælde, at de ikke har fundet en permanent bolig senest en uge før studiestart - en såkaldt ’Tag over hovedet’-garanti. Tilbuddet er for studerende i alderen 18 - 30 år, der er bosat udenfor Odense Kommune og aktivt boligsøgende.

Odense Kommune har pr. 1. september mulighed for at indkvartere 65 studerende i Diamanten i Vollsmose med en sovesalsløsning, hvis de ikke har fundet anden bolig.

I 2016 og 2017 blev der oprettet sovesale på børneinstitutionen Hestehaven. Tilfredsundersøgelse blandt de studerende i 2017 viste, at der var stor tilfredshed med løsningen. Størstedelen af de studerende har haft en positiv oplevelse med at bo i sovesale sammen med andre studerende, og de har været tilfredse med afstanden til uddannelsesstedet og den information og service, som de har fået under opholdet.

Seneste Artikler
Vollsmoses medier holder sommerferie
Dabke-elever øver tramp og takter i Bøgeparken
Ibrahim vil være minoriteternes stemme
Respect vil gøre bydelen mere bæredygtig
Ruller ud med tips til gratis sommeroplevelser