Frivillige omsorgsbesøg tænder lys i mørket

Mustaf Chehade (th.) fra Bøgeparken er blandt de ældre beboere, der har fået besøg af en frivillig under coronakrisen.

Frivillige beboere i Vollsmose besøger ældre i bydelen, der på grund af coronavirus nu i flere måneder har været meget isolerede og alene derhjemme. Ifølge en af initiativtagerne, Salwa Kaakoush, er besøgene et stort lyspunkt for de ældre.

Salwa Kaakoush ringer på hos det ældre ægtepar Mustaf Chehade og Hafiza Ayoub i Bøgeparken. Et stort smil breder sig straks på læberne og får øjnene til at lyse op hos ægteparret, da de åbner døren. For de genkender Salwa Kaakoush, som selv bor i Vollsmose og tidligere har arbejdet med ældre og hjemmebesøg i bydelen. Med sig har Salwa Kaakoush en pakke med chokolade, håndsprit, mundbind og information om coronavirus på arabisk, som hun giver til ægteparret, mens hun spørger ind til, hvordan de har det.

- Jeg er meget meget glad for at få besøg af Salwa. Vi har tænkt meget på at overholde alle reglerne omkring corona, så vi har næsten kun været herhjemme og har ikke set så mange. Jeg har kun set min søn lidt udenfor, fortæller Mustaf Chehade og lægger ikke skjul på, at det har været et stort savn at være afskåret fra den normale kontakt med familie og venner.

Vil gøre noget for andre
Idéen til omsorgsbesøgene kommer fra Salwa Kaakoush og Maryan Yussuf, der i forvejen er optaget af at lave et seniorhus i Vollsmose og en forening omkring huset. De er tidligere medarbejdere i Krathuset og har begge under coronakrisen haft en oplevelse af, at flere ældre i deres netværk er ensomme og isolerede.

Derfor tog de i samarbejde med Vollsmose Sekretariatet initiativ til at samle i alt 12 frivillige, der skal besøge omkring 100 ældre i henholdsvis Vollsmose og Korsløkken for at høre, hvordan de har det og desuden tale med dem om myndighedernes retningslinjer i forhold til coronavirus.

- Selvom jeg er gået på pension, har jeg stadig masser af energi. Den vil jeg gerne bruge på at gøre noget godt for andre beboere i Vollsmose, siger Salwa Kaakoush.

Handler når krisen kradser
Ifølge bydelskonsulent i Vollsmose Sekretariatet, Katrine Hallgren Frederiksen, er initiativet ikke alene med til at bryde isolationen blandt ældre og andre særligt isolerede grupper. Det sender også et vigtigt budskab om, at man på trods af coronavirussen stadig kan gøre noget for sin nabo, vise omsorg, tage vare på de ældre og handle i en tid, der ellers kan føles meget passiv.

- Der arbejdes meget på, at civilsamfundet i Vollsmose skal være robust. Det her initiativ viser, at der er beboere, der i den grad er i stand til at handle, når krisen kradser, siger hun og fortæller, at det med en donation på 19.800 kroner fra Velliv Foreningen er blevet muligt at indkøbe de ting, de frivillige medbringer som en lille gave.

Har brug for at snakke
De ældre, som Salwa Kaakoush indtil videre har været omkring, har været meget glade for besøget, og ifølge den frivillige ildsjæl har de alle budt hende hjertelig velkommen:

- Jeg oplever, at det er en stor ting for dem at få besøg, og jeg kan mærke, at de har brug for at snakke. Mange har isoleret sig rigtig meget under corona og har nærmest ingen mennesker set, og nogen er meget bekymret for virussen. De bliver mere rolige af at snakke med mig - både fordi de i forvejen kender mig, men også fordi jeg  kan forklare om corona på arabisk.

Den tryghed, som et besøg af en frivillig fra lokalområdet skaber, er da også noget af det, som Mustaf Chehade fremhæver som særlig positivt.

- Det er meget dejligt, at der er beboere i Vollsmose, der tænker på os. Alt det med corona har gjort os mere triste og kede af det, og det har været rigtig rart at tale med Salwa om vores bekymringer. Hendes besøg er et lyspunkt i mørket, og vi håber meget, at besøgene kan fortsætte, siger han.

Seneste Artikler
Politi deler foto af formodet drabsmand fra Egeparken
Skole tages med på råd i kæmpe renovering
Vollsmose Apotek tilbyder gratis vaccination mod influenza
Iværksættere forfølger store drømme
Små skridt mod ny skole er taget